Svjetlo je u 2017. godini izašlo kao četverobroj (1–4), no zamisao je da od 2018. godine izlazi dvaput godišnje, istaknulo je Uredništvo koje od ove godine ima novo članstvo: glavna i odgovorna urednica je dr. sc. Irena Lukšić, a preostale članice su dr. sc. Marina Marinković i Jasmina Milovčić, prof.

Uredništvo je u ovoj postavi formirano sredinom godine, nakon smrti dotadašnjega glavnoga urednika dr. Vladimira Cvitanovića. Veći je dio tekstova ovoga broja prikupilo staro uredništvo, posebice radove posvećene karlovačkoj Gimnaziji koja je u 2016. godini proslavila 250. obljetnicu. Prve stranice časopisa već tradicionalno zauzimaju najbolji pjesnički radovi mladih autora nagrađeni i pohvaljeni književnom nagradom Grada Karlovca i karlovačke Matice hrvatske Zdravko Pucak. Nakon promocije Svjetla u istome je prostoru održana i svečana dodjela nagrade Zlatko Tomičić za najbolju kratku priču, u organizaciji Književnoga kruga Karlovac. Najboljim pristiglim uratkom proglašena je priča Dobar dan, poštovanje autorice Ivane Gudelj. Izbor radova iz radionice Književnoga kruga predstavljen je i u ovome broju časopisa.

Novo je Uredništvo Svjetla ovom prigodom izrazilo želje i planove za budućnost: kao jedan od glavnih društvenih kroničara časopis će i dalje u fokusu interesa imati Karlovac, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. No otvarajući se polako prema horizontima koji izmiču lokalnome, on je i otvoren za suradnju sa svima zainteresiranima, za teme od nacionalnoga i europskoga, globalnoga značaja. Posebice su dobrodošli osvrti na aktualna kulturna zbivanja, od premijera predstava i filmova, otvaranja izložbi do promocija književnih i znanstvenih dostignuća. “Ukratko, pozivamo sve one koji imaju nešto za reći da nam se jave!”, poručila je na promociji i u Uvodnome slovu ovoga broja urednica Irena Lukšić.

fotografija preuzeta s poveznice

Pretraga

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“

jedna je od najrespektabilnijih nagrada za mlade pjesnike do 30 godina starosti. Pokrenuta je 1995. godine u znak sjećanja na mladog tragično preminulog autora stihova Zdravka Pucaka. Premda su laureati ove nagrade odavno nadrasli njegovo ime  i doprinos književnosti, ono ipak ostaje utemeljeno u naziv nagrade s ciljem da potakne i podrži one koji dolaze da pjesničkom riječi izraze život i neponovljivost čovjekova života na zemlji, nadasve da postane poziv za mlade pjesnike  i pjesnikinje s područja Republike Hrvatske i svih prostora u kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku. 

Nagradu je pokrenulo Poglavarstvo Grada Karlovca s ocem preminulog Zdravka Pacaka te Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu u suradnji s Društvom hrvatskih književnika iz Zagreba tada s velikanom hrvatskog suvremenog pjesništva akademikom Slavkom Mihalićem, našim znamenitim sugrađaninom iznimno posvećenim mladim pjesnicima. Bio je jedan od utemeljitelja ove nagrade i prvi predsjednik Prosudbenog povjerenstva dok god je to mogao biti, do 2007. godine.

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“ iznjedrila je čitavu plejadi novih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja, danas uglednih  članova Hrvatskog društva književnog ili Društva hrvatskih pisaca, čije se zbirke pjesama i  književni radovi uopće s  uvažavanjem dočekuju.
Dodjela nagrade svečanost je koja se od 1995. godine održava u okviru proslave Dana Grada.
Laureati ove nagrade u posljednjih 5 godina su daroviti mladi pjesnici i pjesnikinje:

1.            Maja Urban iz Osijeka za zbirku:„Urbane od A do Ž“  (2014.)
2.            Josipa Gogić iz Osijeka za zbirku: „Nacrtati usne“ (2015.)
3.            Lara Mitraković iz Komiže za zbirku: „Brojanje pogrešaka (2016.)
4.            Sandra Cvitković iz Glamoča za zbirku:“Lucidni zapisi“(2017.)
5.            Marija Dejanović iz Zagreba za zbirku: „Središnji god“ (2018.)

nagrada 11

maticahrvatskakarlovac@gmail.com