Nagrada je to koju Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu i Grad Karlovac dodjeljuju pjesnicima mlađim od 30 godina.

Od četiri prijave koje su pristigle na natječaj, nagradu je ove godine odnijela mlada pjesnikinja, Zagrepčanka Marija Dejanović sa zbirkom pjesama pod nazivom ‘Središnji god’.

Marija studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Inače piše poeziju i bavi se aktivizmom. Ovo joj nije prva književna nagrada. Za zbirku pjesama Etika kruha i konja ove godine je osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike.

Nagradu je dodijelilo prosudbeno povjerenstvo na čelu kojeg su profesor Krešimir Bagić te profesorice Neda Omrčen i Draženka Polović. Kvaliteta pjesničkog izražaja, originalnost i autentičnost presudile su u odabiru najboljeg mladog pjesnika.

Zbirku pjesama Marije Dejanović tiskat će Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu u listopadu ove godine nakon čega će biti i promocija zbirke.

Hrvatska književna nagrada ‘Zdravko Pucak’ dodijeljuje se još od 1995. godine.

izvor i foto: https://trend.com.hr

Pretraga

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“

jedna je od najrespektabilnijih nagrada za mlade pjesnike do 30 godina starosti. Pokrenuta je 1995. godine u znak sjećanja na mladog tragično preminulog autora stihova Zdravka Pucaka. Premda su laureati ove nagrade odavno nadrasli njegovo ime  i doprinos književnosti, ono ipak ostaje utemeljeno u naziv nagrade s ciljem da potakne i podrži one koji dolaze da pjesničkom riječi izraze život i neponovljivost čovjekova života na zemlji, nadasve da postane poziv za mlade pjesnike  i pjesnikinje s područja Republike Hrvatske i svih prostora u kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku. 

Nagradu je pokrenulo Poglavarstvo Grada Karlovca s ocem preminulog Zdravka Pacaka te Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu u suradnji s Društvom hrvatskih književnika iz Zagreba tada s velikanom hrvatskog suvremenog pjesništva akademikom Slavkom Mihalićem, našim znamenitim sugrađaninom iznimno posvećenim mladim pjesnicima. Bio je jedan od utemeljitelja ove nagrade i prvi predsjednik Prosudbenog povjerenstva dok god je to mogao biti, do 2007. godine.

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“ iznjedrila je čitavu plejadi novih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja, danas uglednih  članova Hrvatskog društva književnog ili Društva hrvatskih pisaca, čije se zbirke pjesama i  književni radovi uopće s  uvažavanjem dočekuju.
Dodjela nagrade svečanost je koja se od 1995. godine održava u okviru proslave Dana Grada.
Laureati ove nagrade u posljednjih 5 godina su daroviti mladi pjesnici i pjesnikinje:

1.            Maja Urban iz Osijeka za zbirku:„Urbane od A do Ž“  (2014.)
2.            Josipa Gogić iz Osijeka za zbirku: „Nacrtati usne“ (2015.)
3.            Lara Mitraković iz Komiže za zbirku: „Brojanje pogrešaka (2016.)
4.            Sandra Cvitković iz Glamoča za zbirku:“Lucidni zapisi“(2017.)
5.            Marija Dejanović iz Zagreba za zbirku: „Središnji god“ (2018.)

nagrada 11

maticahrvatskakarlovac@gmail.com