Zbirka Sandre Cvitković Lucidni zapisi predstavljena i u Mostaru

Dana 21. travnja 2018. u Mostaru je predstavljena zbirka pjesama Lucidni zapisi Sandre Cvitković, prošlogodišnje pobjednice karlovačkog natječaja za mlade pjesnike „Zdravko Pucak“.

Sandra Cvitković rođena je 29. kolovoza 1992. godine u Doboju, živi i radi u Glamoču, a poeziju je dosad objavljivala u zbornicima Rukopisi 39, Garavi sokak i REZ i kako sama za sebe kaže, nakon završenog studija hrvatskoga i engleskoga jezika i književnosti razmišlja o provincijskim kolodvorima i koliko se dugo treba zadržavati na njima.

Karlovačka nagrada očigledno je stekla popularnost i ugled među mladim pjesnicima Bosne i Hercegovine te je ovo treći put da odlazi u njihove ruke; prije Sandre Cvitković dobitnici su bili Mirko Božić iz Mostara i Šima Majić iz Tomislavgrada.

Na promociji zbirke održane u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, pred brojnom publikom, sudjelovali su predsjednica Matice hrvatske Karlovac Hrvojka Božić, članice Prosudbenog povjerenstva nagrade „Zdravko Pucak“ Neda Omrčen i Draženka Polović i autorica Sandra Cvitković, moderator je bio Ivan Šunjić, dok je pjesme čitala Marina Jozić.

Uz pozdrave predsjednice karlovačke Matice i pročitano obrazloženje nagrađene zbirke, o autorici je nadahnuto govorila prof. Neda Omrčen, a s pjesnikinjom je razgovarao Ivan Šunjić.

Tom je prigodom još jednom istaknuto da je poetski govor Sandre Cvitković lucidan, pronicljiv, ironičan, ponekad na rubovima sarkazma, ali prožet istinskim humanizmom i suptilnom i profinjenom ljudskom toplinom. Zbirka Lucidni zapisi zaokružena je, tematski, idejno i stilski dorađena cjelina u kojoj autorica doista na jedinstven način, sjedinjujući pamet, britkost, kritičnost, istinoljubivost i nježnost, otvara ozbiljne teme o kompleksnosti ljudskih odnosa, nemogućnosti komunikacije, o socijalnim i društvenim anomalijama.

 {gallery}sc{/gallery}

 

Pretraga

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“

jedna je od najrespektabilnijih nagrada za mlade pjesnike do 30 godina starosti. Pokrenuta je 1995. godine u znak sjećanja na mladog tragično preminulog autora stihova Zdravka Pucaka. Premda su laureati ove nagrade odavno nadrasli njegovo ime  i doprinos književnosti, ono ipak ostaje utemeljeno u naziv nagrade s ciljem da potakne i podrži one koji dolaze da pjesničkom riječi izraze život i neponovljivost čovjekova života na zemlji, nadasve da postane poziv za mlade pjesnike  i pjesnikinje s područja Republike Hrvatske i svih prostora u kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku. 

Nagradu je pokrenulo Poglavarstvo Grada Karlovca s ocem preminulog Zdravka Pacaka te Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu u suradnji s Društvom hrvatskih književnika iz Zagreba tada s velikanom hrvatskog suvremenog pjesništva akademikom Slavkom Mihalićem, našim znamenitim sugrađaninom iznimno posvećenim mladim pjesnicima. Bio je jedan od utemeljitelja ove nagrade i prvi predsjednik Prosudbenog povjerenstva dok god je to mogao biti, do 2007. godine.

Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“ iznjedrila je čitavu plejadi novih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja, danas uglednih  članova Hrvatskog društva književnog ili Društva hrvatskih pisaca, čije se zbirke pjesama i  književni radovi uopće s  uvažavanjem dočekuju.
Dodjela nagrade svečanost je koja se od 1995. godine održava u okviru proslave Dana Grada.
Laureati ove nagrade u posljednjih 5 godina su daroviti mladi pjesnici i pjesnikinje:

1.            Maja Urban iz Osijeka za zbirku:„Urbane od A do Ž“  (2014.)
2.            Josipa Gogić iz Osijeka za zbirku: „Nacrtati usne“ (2015.)
3.            Lara Mitraković iz Komiže za zbirku: „Brojanje pogrešaka (2016.)
4.            Sandra Cvitković iz Glamoča za zbirku:“Lucidni zapisi“(2017.)
5.            Marija Dejanović iz Zagreba za zbirku: „Središnji god“ (2018.)

nagrada 11

maticahrvatskakarlovac@gmail.com